Skip to content
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Świa­towy Dzień Zdrowia 2024

Kil­ka kroków do zdrowia, czyli 8 zasad zdrowego odży­wia­nia

Jed­nym z najważniejszych ele­men­tów wpły­wa­ją­cych na nasze zdrowie jest odpowied­nie odży­wian­ie. Nie od dziś wiemy w końcu, że zdrowie zaczy­na się od talerza. To, co jemy, ma ogrom­ny wpływ na nasze samopoczu­cie, kondy­cję fizy­czną i umysłową oraz na naszą ogól­ną odporność.

Właś­ci­we żywie­nie poma­ga nam utrzy­mać praw­idłową wagę, zapo­b­ie­ga chorobom ser­ca, cukrzy­cy czy nad­ciśnie­niu. Z drugiej strony, nieod­powied­nia dieta peł­na przetwor­zonej żywnoś­ci, cukru i tłuszczów nasy­conych może prowadz­ić do otyłoś­ci, chorób meta­bol­icznych i stanów zapal­nych w orga­nizmie. Dlat­ego tak ważne jest, aby spoży­wać reg­u­larnie świeże, pełnowartoś­ciowe pro­duk­ty, unikać przetwor­zonej żywnoś­ci i mieć świado­mość tego, co jemy. Pamię­ta­jmy, że zdrowe odży­wian­ie to klucz do zdrowia i dobrej kondy­cji przez całe życie.

Nie wiesz, od czego zacząć? Zdrowe odży­wian­ie nie musi być skom­p­likowane. Wystar­czy zwracać uwagę na kil­ka prostych zasad:

Jedz reg­u­larnie – mniej więcej co 3–4 godziny.

Pij dużo wody – rozpoczy­naj i kończ dzień szk­lanką wody.

Ogranicz uży­w­ki – szczegól­nie alko­hol.

Zad­baj o odpowied­nie makro swoich posiłków, czyli zawartość biał­ka, węglowodanów i tłuszczów;

Czy­taj składy kupowanych pro­duk­tów i sprawdzaj wartoś­ci RWS, które określa­ją, ile danego skład­ni­ka powinieneś spożyć w ciągu dnia

Jedze­nie ma być przy­jem­noś­cią, a nie męczarnią.

Wyrzuć z głowy słowo „dieta” i zastąp je „odży­wian­iem”.

W swoim planie dzi­en­nym lub tygod­niowym możesz kierować się zasadą 80:20, czyli 80% jedzenia jest zdrowa i zbi­lan­sowana, a pozostałe 20% to przestrzeń na Two­je małe przy­jem­noś­ci.

Unikaj diet restryk­cyjnych i elim­i­na­cyjnych – chy­ba, że Twój stan zdrowia tego wyma­ga.

Wyty­czne od WHO: co mówią eksper­ci?

Świa­towy Dzień Zdrowia obchodz­imy 7 kwiet­nia, bo to właśnie tego dnia w 1948 roku pow­stała Świa­towa Orga­ni­za­c­ja Zdrowia. Jakie porady doty­czące zbi­lan­sowanej diety przy­go­towało dla nas WHO?

Według najnowszych wyty­cznych powin­niśmy codzi­en­nie spoży­wać co najm­niej 400 g warzyw i owoców – warzy­wa warto uwzględ­nić w każdym posiłku.

Zale­ca się, aby cukry proste stanow­iły mniej niż 10% naszego dzi­en­nego spoży­cia energii, a najlepiej mniej niż 5%. Z kolei do 30% energii powin­no pochodz­ić z tłuszczów, najlepiej z nien­asy­conych źródeł, takich jak ryby, awoka­do, orzechy lub oli­wa z oli­wek.

Należy unikać zbyt wielu źródeł tłuszczów nasy­conych, takich jak tłuste mię­so, masło, ser, śmi­etana i olej kokosowy, a także tłuszczów trans. WHO pole­ca, aby tłuszczów nasy­conych było mniej niż 10% naszej diety, a tłuszczów trans — mniej niż 1%.

Dzi­enne spoży­cie soli powin­no być ogranic­zone do 5 g, co odpowia­da jed­nej łyżeczce, a najlepiej wybrać sól jodowaną. Odpowied­nie odży­wian­ie nie musi być uciążli­we ani nudne. Warto ekspery­men­tować z nowy­mi smaka­mi i przyprawa­mi, odkry­wać nowe potrawy i korzys­tać z dobrodziejstw sezonowych pro­duk­tów. Zdrowie zaczy­na się od talerza, ale to nie oznacza, że musimy rezyg­nować z przy­jem­noś­ci jedzenia. Wręcz prze­ci­wnie — zdrowy styl życia może być smaczny, przy­jem­ny i satys­fakcjonu­ją­cy dla naszych zmysłów.

Lep­iej zapo­b­ie­gać niż leczyć – klucz to reg­u­larne bada­nia

Bada­nia i opieka pro­fi­lak­ty­cz­na zmniejsza­ją ryzyko chorób, niepełnosprawnoś­ci i poma­ga­ją wykryć schorzenia we wczes­nym sta­di­um. W prak­tyce – pozwala­ją na dłuższe i szczęśli­wsze życie.

Jakie bada­nia kon­trolne warto robić? To zależy od wieku i płci – jest jed­nak kil­ka pod­sta­wowych badań, na które powinien zwró­cić uwagę każdy z nas:

Zestaw pod­sta­wowy: mor­folo­gia, OB (opad Bier­nack­iego), stęże­nie glukozy, badanie moczu – raz w roku.

Kon­tro­la stom­a­to­log­icz­na – raz na pół roku.

Pomi­ar ciśnienia tęt­niczego, kon­tro­la wagi oraz ogólne badanie u lekarza internisty – raz w roku.

Pomi­ar poziomu elek­trolitów we krwi (potas, sód, mag­nez, fos­for, wapń) – raz na 3 lata.

Lipi­do­gram (pomi­ar stęże­nia cho­les­terolu we krwi oraz jego frakcji HDL i LDL oraz trójglicery­dów) – raz na 5 lat.

USG jamy brzusznej – raz na 3–5 lat.

RTG klat­ki pier­siowej (w szczegól­noś­ci oso­by palące) – raz na 5 lat.

Kon­tro­la znamion u der­ma­tolo­ga – co kil­ka lat.

Akty­wność fizy­cz­na – ruch to pod­stawa

Według Świa­towej Orga­ni­za­cji Zdrowia, oso­by dorosłe powin­ny wykony­wać co najm­niej 150 min­ut umi­arkowanej akty­wnoś­ci fizy­cznej lub co najm­niej 75 min­ut akty­wnoś­ci inten­sy­wnej tygod­niowo. Oczy­wiś­cie nie trze­ba od razu wyle­wać hek­tolitrów potu na siłowni – to może nam zaszkodz­ić lub zde­mo­ty­wować. Dlat­ego tak ważne jest, aby wybrać akty­wność fizy­czną, która spraw­ia najwięcej przy­jem­noś­ci i prak­tykować ją reg­u­larnie. To właśnie reg­u­larność jest kluczem do osiąg­nię­cia pozy­ty­wnych efek­tów dla zdrowia.

Warto też pamię­tać, że inten­sy­wność akty­wnoś­ci fizy­cznej powin­na być dos­tosowana do naszych możli­woś­ci i stanu zdrowia. Jeśli nie wiemy, na co się zde­cy­dować, wystar­czy zwykły spac­er. To akty­wność, która jest niedoce­ni­ana, a jed­nocześnie posi­a­da ogrom­ną moc. Reg­u­larny spac­er, nawet z psem, przyniesie wiele korzyś­ci: zmniejszy ryzyko chorób ser­ca, wzmoc­ni odporność, pomoże zrzu­cić nad­pro­gramowe kilo­gramy, a także poprawi nas­trój i zre­duku­je napię­cie.

Źródło: https://natu.care/pl/zdrowie/jak-dbac-o-zdrowie